Kjøtt

Lammekjøtt fra gammalnorsk spælsau er kjent som en delikatesse på linje med villsau. Det er magert og svært mørt, kan minne noe om vilt. Dette er noe alle kan spise, selv de som ikke liker sauekjøtt !

Lammekjøtt kan selges som hele slakt, eller ferdig oppdelt. Det går også an å lage pinnekjøtt og fenalår.

Forskjellige produkter

Vi kan få mange bra og nyttige produkter fra Gammalnorsk spælsau. I alle tider har det vært viktig å ta vare på og utnytte de ressursene som sauene kan gi oss. I tradisjonen tro er dette noe som fortsatt holdes i hevd.

Brunt skinn

Skinn og skinnprodukter

Skinn: Skinnene fra den gammalnorske spælsauen kommer i mange varianter av naturfarger, fra nesten helt hvite, via diverse sjatteringer i beige og brunt, til blå-grå, mørkt grå og svarte. Noen skinn er ensfargede og andre er sammensatt av flere farger. Noen skinn har forskjellig farge på bunnull og dekkull. Ulla er lang og dette gir produktene et originalt og særegent utseende.

Skinnfeller: Saueskinn, og skinnfeller som er flere skinn sydd sammen, har tusenårige tradisjoner. De ble benyttet som sengetøy i det gamle bondesamfunnet. Skinnfellen som dyne kan man lese om i den Nordiske sagalitteraturen.

 

Trykk av mønster med trykkblokker: Det spesielle med de norske fellene er motivene som ble påtrykket, dette finner vi ikke i noen av våre naboland. Så dette er urnorske tradisjoner!

 

Lys grått skinn

Skinn med trykk

Skinnfellkurs  

 
Å sitte inne på en kald vinterdag å kose seg med å sy en stor skinnfell i fanget varmer skikkelig. Og når du får trykket den akkurat slik du selv ønsker, da går det tilogmed an å bo i kalde Norge. 
Mange husflidslag holder kurs i skinnfellsøm, og trykk. Ta kontakt med laget i nærheten av deg. Det anbefales. Du trenger ikke å ha egne skinn, de kan bestilles. Det er ingenting som er mer ekslusivt enn en håndsydd skinnfell fra den flotte sauen vår i sofaen hjemme. Og med alle fargene å velge i, finner du garantert en som passer inn i stua di!
 

Grått skinn

Fell sydd av to skinn

Ull og garn

Pr i dag har vi en utfordring i hvordan best mulig kan utnytte all den flotte ulla vi får av sauen. Når den leveres til ullmottakene, blir den dårlig betalt fordi den er farget og har de lange grove dekkhårene. Det er en annen type ull enn crossbredulla som er best betalt.

Ulla kan brukes til mange ting innen husflidsarbeid.

Det går også an å spinne garn av ulla. Mer info om dette kan fås ved henvendelse til Anne Lise i styret. 
Hvis noen har gode forslag eller erfaring om spinning av garn, del det gjerne med oss !

Garn fra Gammalnorsk spælsau